Má základní umělecká škola povinnost vypracovávat výroční zprávu za uplynulý školní rok?
Základní umělecká škola nemá podle školského zákona povinnost zpracovávat výroční zprávu o činnosti školy za uplynulý školní rok. Ustanovení § 10 odst. 3 školského zákona, ukládá tuto povinnost ředitelům základních, středních a vyšších odborných škol. Na základní umělecké školy se toto ustanovení nevztahuje. Tento závěr potvrzuje také metodika Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k výročním zprávám ve školství.
Od této výroční zprávy je však nutné odlišit výroční zprávu o činnosti v oblasti poskytování informací podle § 18 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Právnická osoba vykonávající činnost základní umělecké školy, na kterou se informační zákon vztahuje, musí tuto zprávu zpracovat za předcházející kalendářní rok a zveřejnit ji do 1. března. Povinnost platí i tehdy, pokud škola v daném roce neobdržela žádnou žádost o informace.
Lze tedy uzavřít, že ředitel základní umělecké školy nemusí zpracovávat výroční zprávu o činnosti školy za školní rok podle § 10 odst. 3 školského zákona. Je však nutné zajistit zpracování a zveřejnění výroční zprávy o poskytování informací podle § 18 informačního zákona za předcházející kalendářní rok a tuto zveřejnit do 1. března.
K tomuto dotazu se váže 4 ustanovení právních předpisů.